Nrep:n uuteen rahastoon ennätykselliset 1,9 miljardia euroa – yhtiö jatkaa merkittäviä investointeja Suomeen

7 lokakuun, 2020
People in a residential area

Koronavirustilanteesta huolimatta Nrep, yksi pohjoismaiden johtavista kiinteistösijoittajista, keräsi uuteen rahastoonsa 1,9 miljardia euroa sijoittajilta. Nrep kehittää kiinteistöjä ja uudenlaisia ratkaisuja, joissa kestävä kehitys ja erilaisten käyttäjäryhmien tarpeet on vahvasti huomioitu, samalla luodaan lisäarvoa sijoittajille ja koko yhteiskunnalle.

Nrep on yksi pohjoismaiden johtavista kiinteistösijoittajista. Uusi 1,9 miljardia euroa kerännyt Nordic Strategies Fund IV (NSF4) -kiinteistörahasto on yli kaksinkertainen kooltaan edelliseen 900 miljoonan euron NSF3-rahastoon verrattuna, joten kyseessä on merkittävä kasvuaskel yhtiölle. NSF4 on myös kaikkien aikojen suurin pohjoismainen kiinteistörahasto. Sijoittajakysyntää olisi ollut vielä nykyistä huomattavasti suuremmallekin rahastolle.

”Haluamme kehittää entistä parempia, kestävämpiä ja käyttäjäystävällisiä kiinteistöjä. Samalla tuotamme lisäarvoa sijoittajillemme ja koko yhteiskunnalle. Strategiamme on osoittautunut toimivaksi koronavirustilanteesta huolimatta, mistä laaja kiinnostus uutta rahastoamme kohtaan on konkreettinen esimerkki. Näemme, että esimerkiksi kaupungistuminen ja väestön ikääntyminen synnyttää tarpeita ja kysyntää, joka kestää yli markkinoiden syklien. Tämä tuo meille paljon potentiaalisia hankkeita”, sanoo Claus Mathisen, Nrep:n toimitusjohtaja.

Nrep keskittyy toiminnassaan erityisesti asumisen, logistiikan ja palveluasumisen kiinteistöihin. Pohjoismaiden pääkaupungit kasvavat moniin Euroopan kaupunkeihin verrattuna kovaa vauhtia. Nuoret aikuiset, opiskelijat sekä matala- ja keskituloiset perheet tarvitsevat entistä enemmän kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja hyvien yhteyksien päästä. Ikääntyvälle väestölle tulee olla tarjolla sopivia yhteisasumismuotoja sekä hoivakoteja. Lisäksi verkkokaupan kasvu edellyttää tehokkaampaa logistiikkaa. Asumisen, logistiikan ja palveluasumisen kiinteistöissä investointitarve jatkuukin korkeana, samalla tarvetta on innovatiivisille ja ympäristön kannalta kestäville ratkaisuille.

Uudesta rahastosta sijoitetaan myös Suomeen

Nrep on investoinut Suomeen yli miljardi euroa perustamisestaan vuodesta 2005 alkaen. Myös uuden rahaston varoista merkittävä osa ohjautuu suomalaisiin hankkeisiin. Odotettavissa on, että uusi rahasto tuo Suomeen yli miljardin euron investoinnit, kun hankkeissa hyödynnettävä vieras pääoma eli lainaraha luetaan mukaan. Hankkeilla on merkittävä työllistämisvaikutus.

Sijoituskohteita on löydetty jo yli 40 prosentille rahastossa olevista varoista. Lisäksi Nrep:llä on käynnissä lukuisia rahaston sijoituskriteerit täyttäviä kehityshankkeita. Rahasto on tähän mennessä sijoittanut esimerkiksi kahteentoista hoivakotiin muun muassa Ruotsissa, kestävän kehityksen mukaisiin asuntoihin Tukholmassa ja Kööpenhaminassa sekä useisiin logistiikkahankkeisiin Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa.

Suomessa investointeja jatketaan esimerkiksi Noli Studios -konseptiin. Ensimmäiset Noli-kohteet avattiin Katajanokalla ja Sörnäisissä syksyllä 2019. Nolin kohteissa hotellin palvelut yhdistyvät kodin mukavuuteen. Studioissa voi yöpyä joustavasti päivän, kuukauden tai pidempään.

“Kaupungistuminen Suomessa jatkuu ja tarve uudenlaisille elämisen ratkaisuille on kova. Samaan aikaan maamme hiilijalanjäljestä yli kolmannes aiheutuu rakennuksista ja rakentamisesta, ja erityisesti rakennusten energiankulutuksesta. Parempi rakennettu ympäristö luo parempaa arkea. Tähän uusi rahasto antaa meille Suomessa entistä paremmat mahdollisuudet”, sanoo Nrep:n sijoitusjohtaja ja osakas Jani Nokkanen.

Rahasto sai merkittävät uudet ja nykyiset sijoittajat liikkeelle

Nrep:n sijoittajat ovat pääosin kansainvälisiä ja pohjoismaisia eläkerahastoja. Sijoittajiin on lisäksi liittynyt tanskalainen 400 000 teollisuustyöntekijän eläkkeistä vastaava Industriens Pension -eläkeyhtiö.

Uutta rahastoa tukee myös Novo Holdings, jonka omistaja on tanskalainen Novo Nordisk -säätiö, yksi maailman suurimmista hyväntekeväisyyssäätiöistä. Novo Holdingsista tuli toukokuussa 2020 Nrep:n vähemmistöomistaja. Novo Holdings sijoitti ensimmäisen kerran yhteen Nrep:n kiinteistörahastoista vuonna 2018.

Published: lokakuu, 7 2020