Nrep laajentaa kiinteistöliiketoimintaansa Puolaan asumisen ja logistiikan ratkaisuillaan

28 kesäkuun, 2021

Nrep laajentaa toimintaansa Pohjois-Eurooppaan ja tekee ensimmäisen sijoituksensa Puolaan. Nrep on sijoittanut yli 1 000 uuteen asuntoon Varsovassa sekä hankkinut yli 130 000 neliömetriä logistiikkatilaa. Yhtiö aikoo sijoittaa Puolaan 500 miljoonaa euroa vuoden loppuun mennessä.

Pohjoismaiden johtavana kiinteistösijoittajana- ja kehittäjänä tunnettu Nrep laajentaa nyt toimintaansa Puolaan. Yhtiö aikoo hyödyntää Puolassa kahden suurimman liiketoiminta-alueensa, asiakaslähtöisen vuokra-asumisen ja modernin logistiikan, paikallista potentiaalia. Nrep kokoaa parhaillaan paikallista tiimiä vahvistamaan liiketoimintojaan Puolassa.

”Puolaa voidaan kutsua Euroopan tiikeritaloudeksi, jossa työllisyysaste on korkea ja palkkakehitys nopeaa. Kiinteistöjen laatu ja saatavuus eivät ole kuitenkaan pysyneet kiihtyvän kasvun mukana. Näimme tässä erinomaisen paikan tarjota Nrepin osaamista ja lähestymistapaa kiinteistöjen kehittämiseen sekä samalla luoda arvoa kaikille sidosryhmille”, kertoo Nrepin sijoitusjohtaja ja osakas Jani Nokkanen ja jatkaa:

”Olemme kartoittaneet kiinnostavia asumisen ja logistiikan kohteita Pohjois-Euroopassa, ja suurin osa näistä sijaitsee Puolassa. Pyrimme siihen, että vuoden loppuun mennessä sijoitustemme arvo Puolassa nousee 500 miljoonaan euroon ja meillä on 8–10 hengen paikallinen tiimi.”

10 000 kotia vuoteen 2025 mennessä

Puolassa on noin 14 miljoonaa asuinyksikköä, mikä tekee siitä Pohjois-Euroopan suurimpia asuntomarkkinoita. Peräti 75 prosenttia asunnoista on kuitenkin rakennettu ennen 90-lukua ja tarve laadukkaille ja moderneille asunnoille on suuri.

”Vaikka yksityisten vuokra-asuntojen määrä kasvaa Puolassa, tarjonta on yhä lapsen kengissä. Esimerkiksi Tanskassa ja Suomessa 30–40 prosenttia kotitalouksista asuu vuokralla. Nrep on tarjonnut onnistuneesti modernia, laadukasta ja asiakaskeskeistä vuokra-asumista pohjoismaisissa pääkaupungeissa, ja haluamme vastata samaan tarpeeseen myös Puolassa”, Nokkanen kuvailee.

Nrepin ensimmäinen asuntosijoitus Puolassa käsittää yli 1 000 uuden asunnon kokonaisuuden. Ensimmäiset kohteet rakennetaan keskeiselle paikalle Varsovaan, ja siihen kuuluu lisäksi viherkattoja, sähköautojen latauspisteitä sekä viljelyspalstoja. Asuntojen rakentamisesta vastaa kaupunkikehittäjä ja rakennusyhtiö YIT ja ensimmäisten asuntojen on määrä valmistua jo ensi vuonna.

Nrep pyrkii rakennuttamaan yhteensä 10 000 kotia Puolan suurimpiin kaupunkeihin vuoteen 2025 mennessä. Suurin osa asunnoista suunnitellaan vastaamaan kasvavaan 1–2 hengen talouksien kysyntään. Kohderyhmään kuuluvat esimerkiksi nuoret työssäkäyvät, sinkut ja pariskunnat, jotka kaipaavat modernia kotia ja yhteisöllistä ilmapiiriä.

Yli 130 000 neliömetrin pelinavaus logistiikka-alalle

Asuinrakentamisen sijoituksen lisäksi Nrep on ostanut paikallisen logistiikka-alan sijoittajan ja kehittäjän, BIK SA:n. Yhtiöllä on neljä pysyvää logistiikkakohdetta, joista kahta on mahdollista laajentaa, sekä yksi tontti. Nrepillä on Puolassa käytettävissään peräti yli 130 000 neliömetriä logistiikkatilaa.

“Puola on eurooppalaisten toimitusketjujen solmukohta. Olemme suurin yhteispohjoismainen modernien logistiikkaratkaisujen tarjoaja ja luonnollisesti meitä kiinnostaa tällainen markkina, jossa on suunnitteilla massiivisia infrastruktuurisijoituksia. Kansainväliset asiakkaamme ovat usein pyytäneet Nrepiä etsimään hankkeita Puolasta, ja on hienoa, että pystymme vastaamaan nyt näihin toiveisiin”, Nokkanen kertoo.

Logicenters, Nrepin omistama logistiikkakiinteistöjen rakentaja ja kehittäjä, tulee hallinnoimaan uutta logistiikkatilaa Puolassa. Tällä hetkellä tiloissa toimii muun muassa FedEx, Dachser sekä pienempiä paikallisia yrityksiä.

Merkittävä avaus kasvavilla markkinoilla

Peräti viisi EU:n kahdestakymmenestä nopeimmin kasvavasta kaupungista sijaitsee Puolassa. Viime vuosikymmenen aikana maan talous on kasvanut kaksinkertaista vauhtia EU-maiden keskiarvoon nähden. Puolalainen julkisen ja yksityisen kiinteistöalan sidosryhmien voittoa tavoittelematon järjestö Urban Land Institute pitää Nrepin pitkän tähtäimen sijoituksia tervetulleina.

“Kiinteistöt ovat oleellinen osa Puolan jatkuvaa kasvua. Euroopassa olemme jo toimitusketjujen keskipiste ja suurimmat kaupunkimme kasvavat nopeasti. Tarvitsemme Nrepin kaltaisia sijoittajia, jotka toimivat pitkällä tähtäimellä ja priorisoivat kestävän kehityksen”, toteaa järjestön puheenjohtaja Dorota Wysokinska-Kuzdra.

Nrep tunnetaan kestävän kehityksen edelläkävijänä Pohjoismaissa ja yhtiö pyrkii tulevaisuudessa uudistamaan myös Puolan kiinteistökantaa kestävämpään suuntaan. Nrep hallinnoi yli 10 miljardin euron kiinteistövarallisuutta ja sillä on sijoitustoimintaa Tanskassa, Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa. Nrep avaa Varsovan-toimistonsa tänä kesänä.

Vasemmalla havainnekuva Varsovasta, Smartti Mokotów 1 ja 2, jotka ovat osa Nrepin ensimmäistä asuinrakentamisen sijoitusta Puolassa. Oikealla Park Wrocław, moderni 25 000 neliömetrin logistiikkakohde, joka kuuluu nyt Nrepin Logicentersin Puolan portfiolioon.

Published: kesäkuu, 28 2021