Nrep ja QHeat käynnistävät Suomen ensimmäisen syvälämpökaivon Espoossa
Pohjoismaisen kiinteistökehitysyhtiö Nrep:n ja energia-alan startup QHeatin yhteinen syvälämpökaivohanke on valmistunut Espoossa. Kyseessä on pilottihanke lähes päästöttömästä energiaratkaisusta, joka voi tuottaa jopa 40 kertaa perinteisen maalämmön verran lämpöenergiaa.
Nrep:n ja QHeatin yhteinen syvälämpökaivopilotti on valmistunut Nrep:n logistiikkakiinteistössä Koskelonkujalla Espoossa. Kyseessä on Suomen ensimmäinen toimiva geoterminen geolämpövoimala, jolla voidaan lämmittää ja myös jäähdyttää lähes päästöttömästi suuria kiinteistökokonaisuuksia.
Nrep Logicentersin kiinteistöön toteutettu syvälämpökaivo on noin kilometrin tavallista maalämpökaivoa syvempi, mikä mahdollistaa suuremman energiatuotannon. Tammikuussa käynnistetty syvälämpökaivo on 1 300 metriä syvä, ja sen arvioidaan tuottavan yli 1 000 MWh lämpöenergiaa vuodessa, mikä vastaa noin kolmen kerrostalon vuotuista lämmönkulutusta. Syvälämpökaivo kattaa 16 000 neliömetrin logistiikkakiinteistön lämmitystarpeesta noin 60-80 prosenttia. Lisäksi QHeatin kehittämä teknologia mahdollistaa kiinteistön jäähdytyksen kesällä.
”Rakennusten lämmitys vie noin neljäsosan kaikesta Suomessa käytetystä energiasta, ja suuri osa tästä energiasta tuotetaan edelleen fossiilisilla polttoaineilla. Vain pilotoimalla tämänkaltaisia uusia ratkaisuja ja skaalaamalla niitä voimme päästä tulevaisuuden tavoitteeseemme, jossa kaikki kiinteistöissä käytetty energia olisi uusiutuvaa”, kertoo Nrep:n sijoitusjohtaja ja osakas Jani Nokkanen.
Syvälämpökaivon poraaminen aloitettiin heinäkuun lopussa 2019, ja kaivon lämmöntuotanto käynnistettiin tammikuussa 2020. Pilottihanke on osa Smart Otaniemi -hanketta, ja lähes puolet sen rahoituksesta on saatu Business Finlandilta.
”On mahtavaa, että voimme nyt käynnistää Suomen ensimmäisen toimivan geotermisen lämpölaitoksen. Olemme kiitollisia, että Business Finland ja Nrep lähtivät rahoittamaan pilottihanketta. Uskomme, että tällä teknologialla on merkittävä vientipotentiaali ratkaisuna lämmityksen ja jäähdytyksen päästöjen vähentämiseen”, kertoo QHeatin toimitusjohtaja Miska Eriksson.
Nrep:n syvälämpökaivon energiantuotantoa testataan kevään aikana, ja yhtiön tavoitteena on hyödyntää teknologiaa myös muissa kohteissaan.
”Qheatin teknologiassa on suurta potentiaalia, sillä se mahdollistaa päästöttömän geolämmön myös tiiviisti rakennetuilla kaupunkialueilla. Meillä on jo pääkaupunkiseudulla useita suuria hankkeita, joissa haluaisimme skaalata teknologiaa”, Nokkanen kertoo.