Nrep ja Lehto Group toteuttavat merkittävän maamerkkikohteen Tuusulan Hyrylään

17 kesäkuun, 2021

Tuusulan kunta ja Helsingin Osuuskauppa Elanto ovat valinneet Hyrylän liike- ja palvelukeskuksen toteuttajaksi ja loppusijoittajaksi Nrep:n, Lehto Groupin ja Parviainen Arkkitehdit Oy:n yhteenliittymän. Liike- ja palvelurakentamisen suunniteltu laajuus on noin 15 000 m2 ja samaan yhteyteen rakentuu lisäksi noin 540 paikan maanalainen pysäköintilaitos. Palvelukeskushanke vahvistaa Hyrylän asemaa Tuusulan keskustana ja tuo alueelle kauan odotetut monipuoliset julkiset ja kaupalliset palvelut.

Merkittävässä hankkeessa Tuusulan Hyrylän keskustaan kehitetään uusi monipuolinen liike- ja palvelukeskus. Hanketta on suunniteltu aktiivisessa yhteistyössä Tuusulan kunnan kanssa pääkäyttäjien tarpeiden mukaiseksi. Vanhan ostoskeskuksen alueelle rakentuu palvelukeskus, jossa on näyttävät tilat uudelle Tuusulan kunnantalolle sekä HOK-Elannon Prisma-hypermarketille. Uusi kunnantalo kokoaa kunnan palvelut saman katon alle, ja sen yhteyteen tulee muun muassa iso nuorisotila. Prisman yhteyteen rakentuu lisäksi muuta myymälätilaa, joka monipuolistaa alueen palvelutarjontaa.

”Hyrylän keskustan rakennuskanta on vuosien saatossa vanhentunut, eikä sen palveluntarjonta vastaa enää kuluttajien tarpeisiin. Meille on ilo päästä tämän hankkeen myötä vahvistamaan keskustan palveluita yhdessä Tuusulan kunnan ja HOK-Elannon kanssa. Hankkeen myötä Hyrylän palveluiden taso tuodaan tälle vuosikymmenelle ja alue saa arvoisensa keskustan”, kertoo Nrep:n johtaja Joonas Lemström.

Hankkeessa korostuu korkeatasoinen arkkitehtuuri. Laadukkaassa kaupunkitilassa yhdistyvät kuntalaisille keskeiset palvelut, kohtaamispaikat ja tärkeät liikennereitit. Valmistuessaan keskuksesta tulee alueen uusi maamerkki. Sekä kunta että HOK-Elanto jäävät rakennukseen pitkäaikaisiksi vuokralaisiksi.

”Lehto, Nrep ja Parviainen arkkitehdit ovat tehneet hyvää yhteistyötä ja olemme erittäin tyytyväisiä hankekehityksen lopputulokseen. Tavoitteenamme on luoda kehittyvän Hyrylän ytimeen modernit tilat, joissa yritykset menestyvät ja ihmiset viihtyvät”, toteaa aluejohtaja Heikki Schemeikka Lehdolta.

”Uudenlainen hybridirakennus yhdistää ennakkoluulottomasti julkiset ja kaupalliset palvelut, minkä lisäksi keskustaan tulee lisää houkuttelevia ja miellyttäviä tiloja kuntalaisten käyttöön. Jatkamme suurella innolla hankkeen kehittämistä”, täydentää pääsuunnittelija Jani Ristimäki Parviainen arkkitehdeiltä.

Tuusulan kunta ja HOK-Elanto ovat arvioineet kilpailuesityksiä muun muassa suunnitelmien kehittämistyöpajojen pohjalta, ja ehdotusta on yhteistyössä päivitetty kunnan ja HOK-Elannon asettamiin tavoitteisiin sopivaksi.

”Liike- ja palvelukeskus tuo kuntalaisten ulottuviin kehittyviä kaupallisia palveluita ja entistä paremmin saavutettavia kunnan palveluita. Sijoitamme palvelukeskukseen kunnan työntekijöiden työskentelytiloja, palvelutiloja ja tiloja kuntalaisille, esimerkiksi nuoriso- ja perheiden tilaa. Kunta tulee näin lähemmäksi kuntalaista, ja kanssamme voi asioida helposti esimerkiksi kaupassa asioinnin yhteydessä”, Tuusulan kunnan pormestari Arto Lindberg kertoo.

Keskuksen kehittämistä varten jatketaan vireillä olevaa asemakaavamuutosta. Tavoitteena on, että palvelukeskuksen rakentaminen alkaa ensi vuonna ja kokonaisuus valmistuu vuonna 2024.

Palvelukeskushankkeen ympäristövaikutukset minimoidaan

Hyrylän uuden liike- ja palvelukeskuksen suunnittelussa otetaan huomioon kestävä kehitys ja hiilineutraalisuus. Merkittävä osa keskuksen energiantarpeesta on tarkoitus tuottaa lauhdelämmön sekä tulevan Prisman katolle asennettavan, suuren aurinkovoimalan avulla. Keskuksen rakentamisessa käytetään kestäviä ja huoltovapaita materiaaleja ja esimerkiksi uuden Prisman rakentamisessa on tarkoitus hyödyntää Lehdon puukattoelementtejä.

Keskuksessa panostetaan energiatehokkuuteen ja tavoitteena on sertifioida keskus LEED Gold-tasoon. LEED on maailman käytetyin rakennusten ympäristöluokitusjärjestelmä, jota käytetään yli 130 maassa. Sertifikaatin myöntää ulkopuolinen arvioija, ja sen saaminen edellyttää, että sijaintipaikan kestävyys, energian- ja vedenkulutus sekä materiaalien kulutus ovat kestävällä pohjalla rakennuksen koko elinkaaren ajan.

Lisätietoja:

Joonas Lemström, johtaja, Nrep
puh. +358 9 674 410
info@nrep.fi

Heikki Schemeikka, aluejohtaja, Lehto Tilat Oy
puh. +358 40 535 0031
heikki.schemeikka@lehto.fi

Jani Ristimäki, arkkitehti, Parviainen arkkitehdit Oy
puh. +358 40 709 0273
jani.ristimaki@parviainenark.fi

Published: kesäkuu, 17 2021