UPCYCLE studios

Asumisen maailmaa muuttava idea 

Aktiivisen, vastuullisen ja kestävän elämän eläminen mahdollisimman pienin ympäristövaikutuksin on tärkeää yhä useammalle kaupungissa asuvalle. Upcycle Studios on ainutlaatuinen vastaus tähän toiveeseen, sillä yli kaksi kolmasosaa siitä on rakennettu uusiokäytetyistä ja kierrätetyistä materiaaleista, kuten Kööpenhaminan metron rakentamisesta peräisin olevasta jäännösbetonista. Hankkeen äärimmäinen lähestymistapa uusiokäyttöön ansaitsi sille paikan Fast Companyn arvostetulla World Changing Ideas -listalla.

Upcycle Studios -hankkeessa Nrep ja kumppani AG Gruppen tarjoavat ratkaisuja kasvavaan trendiin, jossa ihmiset pyrkivät yhdistämään asuin- ja toimistotilaa, joka sulautuu luontevasti ympäristöönsä ja tukee kestävää elämäntapaa. Tanskassa hankkeiden rakennusten pohjapiirrokset tarjoavat asukkaille mahdollisuuden perustaa kotiin työtila tai jopa pienen yrityksen toimitilat. Näin voidaan mahdollistaa joustava elämäntapa, jossa työ ja vapaa-aika sulautuvat luontevasti yhteen.

Hiilidioksidi­päästöjen vähentäminen

Yhdessä Lendagerin arkkitehtien kanssa Nrep on tutkinut mahdollisuuksia hyödyntää uusiomateriaaleja rakennusvaiheessa. Tulokset osoittavat, että rakennusmateriaalien uusiokäytöllä on selkeä positiivinen vaikutus sekä kestävyys- että talousnäkökohtiin että rakennusten omistajille ja käyttäjille kuin yhteiskunnallekin.

Rakennuksille on suoritettu täysimittaisen elinkaarikustannus- ja elinkaariarviot, jotka ovat osoittaneet, että uusiomateriaalit tarjoavat erinomaisen vaihtoehdon tavanomaisille rakennusmateriaaleille, mikäli toimintaa on mahdollista laajentaa.

Materiaalien osalta Upcycle Studios -hankkeessa on onnistuttu vähentämään hiilidioksidipäästöjä 32 prosentilla, kun taas elinkaaren hiilijalanjäljen ja 50 vuoden käytön aikana syntyvien hiilidioksidipäästöjen perusteella Upcycle Studios säästää hiilidioksidia 45 prosenttia.

YHTEENVETO

  • Projektityyppi: Asuinrakennukset

  • Sijainti: Kööpenhaminan esikaupunkialue Ørestad, Tanska

  • Vastuullisuusprofiili: Laajamittainen uusiomateriaalien käyttö, rakentamiseen käytetty 904 tonnia uusiokäytettyä betonia Kööpenhaminan metron rakennustöistä, lattioissa käytetty ylijäämäpuuta, uusiokäytetyt ikkunat, sähkön ja lämmöntuotantoon käytetään aurinkokennoja ja lämpöpumppuja

  • Koko: 3 440 neliömetriä – 20 rivitaloa

  • Valmistumisaika: 2018

  • Rakennusurakoitsija ja omistaja: Nrep/AG Gruppe

  • Arkkitehti: Lendager

  • Urakoitsija: AG Gruppen

  • Neuvotteleva insinööri: Moe