Resource Rows

Kestävää asumista

Kaupunkilaiset haluavat yhä useammin tehdä vastuullisia valintoja, joiden ympäristövaikutukset on minimoitu.

Olemme määrittäneet uudet normit kestävälle asumiselle ja rakentaneet Kööpenhaminassa sijaitsevan Resource Rows -kohteen osin uusiokäytetyistä materiaaleista, kuten alun perin Kööpenhaminan metrossa käytetystä puutavarasta, Carlsbergin panimossa hyödynnetyistä tiilistä ja puulattiavalmistaja Dinesenin jäännöstuotteista.

Resource Rows -hankkeen kautta tuemme kestävää ja osallistavaa elämäntapaa. Asuinkokonaisuuden yhteisellä piha-alueella on kierrätyskaappi, jonne asukkaat voivat viedä kierrätettäviä esineitä, ja vihreät kattoterassit viihtyisine paviljonkeineen tarjoavat asukkaille luontevia kohtaamispaikkoja. Hankkeessa on kiinnitetty erityistä huomiota hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen niin rakentamisen kuin kohteen käytön aikana. Resource Rows onkin osoittautunut jo laajemmin alaa inspiroivaksi hankkeeksi.

Tiiliä Carlsbergin historialliselta panimolta

Aiemmin tiilien välissä käytetty laasti oli usein vahvempaa kuin itse rakentamiseen käytetyt tiilet. Näin ollen yksittäisten tiilien irrottaminen laastista on usein mahdotonta, eikä tiilien kierrättäminen onnistu.

Tämän vuoksi Resource Rows -kohteessa käytetyt tiilet on sahattu irti vanhoista seinistä neliömetrin kokoisina kappaleina, jotka on käsitelty ja kasattu päällekkäin. Tällä tavoin on muodostettu uusien rakennusten seiniä. Tämän innovatiivisen lähestymistavan ansiosta vanhat tiilet ovat saaneet uuden elämän, ja rakennustöiden ilmastokuormaa on ollut mahdollista pienentää.

Monet Resource Rows -kohteessa käytetyistä tiilimoduuleista ovat tuotu Carlsbergin historialliselta panimolta Kööpenhaminasta, kun taas toiset ovat peräisin vanhoista kouluista ja teollisuusrakennuksista ympäri Tanskaa.

 

HUOMATTAVAA LASKUA HIILIDIOKSID­­IPÄÄSTÖISSÄ

 

Nrepin tavoitteena on tulla kansainväliseksi edelläkävijäksi kestävien kiinteistöjen alalla, ja Resource Rows -kohteessa olemme tutkineet uusia mahdollisuuksia materiaalien uusiokäyttöön rakennusvaiheessa.

Rakennustuotannolle on suoritettu elinkaarikustannus- ja elinkaariarviot, ja näiden arvioiden perusteella uusiokäytön laajentamiselle on hyvät mahdollisuudet.

Olemme onnistuneet vähentämään hankkeen materiaalien osalta hiilidioksidipäästöjä 12 prosentilla. Lisäksi kun laskemme yhteen elinkaaren hiilijalanjäljen ja 50 vuoden käytön aikana syntyvät päästöt, Resource Rows vähentää hiilidioksidipäästöjä jopa 29 prosenttia.

YHTEENVETO

  • Projektityyppi: Asuinrakennukset

  • Sijainti: Kööpenhaminan esikaupunkialue Ørestad, Tanska

  • Vastuullisuusprofiili: Uusiomateriaalien laajamittainen käyttö, esimerkiksi kierrätetyistä tiilistä rakennetut julkisivut, ylijäämäpuusta tehdyt julkisivut, kattoterassit, paviljongit ja lattiat sekä rakennuksen lämpöpumppujärjestelmää tukevat aurinkopaneelit

  • Koko: 9 148 neliömetriä – 29 rivitaloa ja 63 asuntoa

  • Valmistumisaika: 2019

  • Rakennusurakoitsija ja omistaja: Nrep/AG Gruppen

  • Arkkitehti: Lendager

  • Urakoitsija: AG Gruppen

  • Neuvotteleva insinööri: Moe