Kauppakeskus Arabia

Kauppakeskus Arabia
kaupungin­osan kohtaamispaikkana

 

Kaupunkilaisten päivittäinen arki pyörii usein kodin, työpaikan, lasten tai omien harrastusten välillä. Arjen toimivuuteen vaikuttaa merkittävästi se, miten alueen palvelut vastaavat päivittäisiin tarpeisiin.

Nrepin tavoitteena on kehittää kauppakeskuksistaan kaupunginosien kohtaamispaikkoja. Paikkoja, jotka ovat viihtyisiä ja tuovat ihmisiä yhteen. Kaupunkilaiset voivat hoitaa niissä päivittäiset ostoksensa, käydä kahvilla ystävän kanssa tai syödä ravintolassa perheen kanssa. Jokaisen kauppakeskuksen palveluvalikoima suunnitellaan vastaamaan lähialueen asukkaiden toiveita.

Nrep osti Arabian kauppakeskuksen kesällä 2019. Arabianranta on koti lähes 8000 helsinkiläiselle. Arabianranta tunnetaan sen merellisestä rantapuistosta, Vanhankaupunginkosken luonnosta, yhteisöllisyydestä, sekä designista, sillä ensimmäinen Arabian posliinitehdas sijaitsi alueella. Kauppakeskuksen läheisyydessä on muun muassa Arcadan ammattikorkeakoulu sekä yksi Helsingin yliopiston kampuksista.

Alueen asukkaiden tarpeet edellä

Jokainen Nrepin kehittämishanke käynnistyy asiakkaiden tarpeiden tunnistamisesta. Tutkimme mitä palveluita alueen asukkaat kaipaavat, mitä he arvostavat ja mistä he ovat ylpeitä. Näin tehtiin myös kauppakeskus Arabian kohdalla. Arabianrantalaiset toivoivat viihtyisyyttä, luontonäkökulman näkymistä, enemmän ravintoloita ja enemmän tiloja, jotka tukevat yhdessä ajanviettämistä

Viimeisen kahden vuoden aikana Nrep on panostanut kauppakeskuksen palveluihin ja tiloihin. Lasten leikkipaikka uudistettiin kokonaan, tiloihin avautui uusia ravintoloita ja kaikki opasteet uusittiin. Arabiarannan asukkaille kierrättäminen ja kestävä kehitys ovat myös keskeisiä teemoja, joten kierrätyspisteiden opasteisiin on panostettu, ja parkkihalliin on tuotu sähköautojen latauspisteitä.

Lisää koteja Arabianrantaan

Arabianranta lähialueineen jatkaa uudistumistaan ja asukasmäärän odotetaan kasvavan Kyläsaaren uuden asuinalueen myötä. Kaupungin tavoitteena on kehittää aluetta entisestään, ja Nrep on kiinnostunut osallistumaan tähän laajemminkin. Parhaillaan vireillä on asemakaavamuutos, joka mahdollistaisi uudisrakentamisen kauppakeskuksen yhteyteen. Tavoitteena on rakentaa nykyisellään liike- ja toimistotiloja käsittävän siiven tilalle 16-kerroksinen asuintalo, joka sisältää pohjakerroksessa myös kadulle avautuvaa liiketilaa. Kotien tuominen lähipalveluiden välittömään läheisyyteen palvelee erityisesti urbaania ja helppoa arkea suosivia kaupunkilaisia ja vastaa samalla kasvavan alueen uusien asuntojen tarpeeseen.

Uuden asuinkerrostalon kaavamuutos on nähtävillä Helsingin kaupungin sivuilla toukokuun 2022 puoleen väliin asti.

Yhteenveto

 • Projektityyppi: Retail.
  Kauppakeskus on avattu vuonna 2002 tyhjäksi jääneisiin ja saneerattuihin teollisuusrakennuksiin.

 • Sijainti: Hämeentie 111, Arabianranta, Helsinki

 • Koko: Noin 16 000 m2, josta liiketilaa noin 13 500 m2

 • Liikkeitä: Noin 30

 • Kävijämäärä: 2,8 miljoonaa kävijää vuonna 2020

 • Kauppakeskusjohtaminen: Newsec Oy

 • Vastuullisuusprofiili: Kauppakeskuksessa käytetään vihreää sähköä ja rakennuksen hiilijalanjälkeä on pienennetty energiatehokkuutta parantamalla.

 • ”Parhaat uudistukset syntyvät yhdessä asiakkaiden kanssa. Kiinnitimme kehitystyössämme erityistä huomiota kauppakeskuksen viihtyisyyteen ja palvelutarjontaan, sillä Arabianrannan asukkaat ovat toivoneet panostuksia alueen ravintolatarjontaan ja yhteisiin tiloihin. Me NREPillä uskomme, että kiinteistöillä on rooli ihmisten arjen parantamisessa. Arabianrannassa kaupunkilaiset viihtyvät ja löytävät kaikki tarvitsemansa peruspalvelut läheltä. Olemme Arabianrannassa onnistuneet monissa tavoitteissamme, ja tästä on hyvä jatkaa.

  Joonas Lemström