Helsingin väistyvä pormestari Jan Vapaavuori aloittaa kautensa jälkeen Nrep:n osa-aikaisena neuvonantajana

11 toukokuun, 2021

Kuvat: Jan Vapaavuori (kuvaajana Jetro Starvén)

Pohjoismaiden johtavan kiinteistösijoittaja Nrep vahvistaa kaupunkikehityksen asiantuntemustaan, kun Helsingin väistyvä pormestari Jan Vapaavuori aloittaa yhtiön osa-aikaisena neuvonantajana kautensa päättymisen jälkeen elokuussa 2021. Senior Advisor for Urban Development -roolissa Vapaavuori työskentelee kaikilla Nrep:n maantieteellisillä alueilla ja kehittää yhtiön kanssa ratkaisuja rakennetun ympäristön keskeisimpiin haasteisiin, kuten ilmastokriisiin ja infrastruktuurihankkeisiin.

Vuodesta 2017 Helsingin pormestarina työskennellyt Jan Vapaavuori on johtanut Helsingin strategiaa tehdä Suomen pääkaupungista maailman toimivin kaupunki. Hän on vienyt Helsingin kaupunkikehitystä eteenpäin, edistänyt kaupungin digitaalista kehitystä, muovannut Helsingin kehitystä YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden mukaiseksi ja edesauttanut Helsingin hiilineutraalia käännettä ideoimalla lämmöntuotannon haasteisiin pureutuvan Helsinki Energy Challenge -haastekilpailun. Pormestarikautensa jälkeen Vapaavuori aloittaa Nrep:n osa-aikaisena kaupunkikehityksen neuvonantajana (Senior Advisor for Urban Development). Hän työskentelee tiimien ja projektien kanssa Nrep:n kaikilla maantieteellisillä alueilla.

”Nrep:n tavoitteena on olla kaupunkikehityksen edelläkävijä ja haluamme investoida tapoihin, jotka tukevat kaupunkien ja kuntien kehitystä ja hyvinvointia kestävällä tavalla. Uskomme, että ratkaisut kaupunkiympäristön haasteisiin löytyvät julkisten ja yksityisten toimijoiden välisistä kumppanuuksista. Entisenä ministerinä ja pormestarina Janilla on vuosikymmenten kokemus kiinteistökehityksen julkisesta näkökulmasta. Odotamme, että pääsemme työskentelemään Janin kanssa ja ratkaisemaan yhdessä aikamme keskeisimpiä haasteita, kuten kaupungistumista ja ilmastonmuutosta”, sanoo Nrep:n toimitusjohtaja Claus Mathisen.

Jan Vapaavuori on urallaan työskennellyt muun muassa Suomen asuntoministerinä sekä elinkeinoministerinä ja toiminut Euroopan investointipankin varapääjohtajana. Pormestarikautensa aikana Vapaavuori on kehittänyt Helsingin globaaleja kumppanuuksia eri kaupunkiverkostoissa ja kansainvälisissä järjestöissä kuten Maailman talousfoorumissa, Bloomberg Philantrophiesissa ja Urban20:ssa.

Vaikka Vapaavuori siirtyy pormestarikautensa jälkeen päivänpolitiikan ulkopuolelle, hän on sitoutunut edistämään positiivisia kehityskulkuja kaupunkiympäristön, kaupunkikehityksen ja ilmastonmuutoksen vastaisen taistelun saralla.

“Olen omistanut elämäni yhteisöjen olosuhteiden parantamista varten. Minulla on ollut kunnia palvella kaksi kolmasosaa urastani politiikassa, ja halusin tarttua mahdollisuuteen löytää uusi näkökulma maailman muuttamiseen. Nrep:n pyrkimys kehittää rakennettua ympäristöä motivoi minua suuresti, sillä tiedän, kuinka kiinteistöt voivat todella muuttaa kaupungin kehitystä. Nrep:n projektit ovat kaupunkikehityksen etulinjassa, ja odotan innolla, että pääsen tukemaan Nrep:iä kehittämään kaupunkeja uusilla tavoilla”, Vapaavuori sanoo.

Vapaavuori aloittaa Nrep:n osa-aikaisena neuvonantajana ja tukee Nrep:n kaupunkikehitysprojekteja yhtiön kaikilla maantieteellisillä alueilla. Nrep on päättänyt, että ensimmäisen kuuden kuukauden aikana tehtävässä aloittamisestaan Vapaavuori ei osallistu mihinkään Helsingin kaupunkiin liittyvin hankkeisiin, vaan noudattaa vapaaehtoista karenssiaikaa. Lisäksi hän pitäytyy pormestarikautensa lopun ajan ottamasta osaa keskusteluihin, missä Nrep on osapuolena.

Vapaavuori on toinen pormestari, joka tarjoaa asiantuntemustaan Nrep:lle. Vuonna 2018 Kööpenhaminan entinen pormestari Jens Kramer Mikkelsen aloitti Nrep:llä yhtiön kaupunkikehityksen asiantuntijana.

”Pohjoismaiset kaupungit ovat maailmanlaajuisesti edelläkävijöitä elinympäristön ja kestävän kehityksen saralla, ja tuntemus parhaista käytännöistä näillä alueilla on kovasti kysyttyä. Jan tunnetaan erityisesti hänen näkemyksistään käytännöllisyydestä ja kansalaisten elämänlaadun parantamisesta sekä halusta tehdä asioita koko ajan hivenen paremmin. Olen seurannut Jens Kramer Mikkelsenin työtä Nrep:llä ja olen ilahtunut, että saamme tiimimme uuden korkean tason asiantuntijan”, Claus Mathisen sanoo.

Published: toukokuu, 11 2021